Grote namen, veel belangstelling en ruimte voor mensen met een beperking

Ondanks de snijdende en scherpe Oostenwind verzamelden – rond de klok van negen uur – vele deelnemers zich in de haven van het pittoreske Heusden, waar dit jaar voor de vierde keer de Marianne Vos Wielerfestival Clinic “In het wiel van…” werd georganiseerd. Dit jaar waren Ship Install en Boei35 gastheren voor circa 100 gasten, waaronder vele BN- ers zoals: Chris Tates, Frits Barend en Johnny Rep. Dat de sfeer er direct goed inzat was te merken.  De deelnemers leken klaar voor 3 rondes van 30 kilometer onder toeziend professioneel wieleroog van prominenten door Maarten den Bakker (oud-prof Rabobankploeg) de zusjes Beltman (oud-profs en deelneemsters Olympische Spelen en WK) en natuurlijk “onze” Marianne Vos.

Frits Barend ondervraagt prominenten scherp over stoppen

Nog voor de deelnemers starten aan hun eerste rondje, genieten ze onder het genot van een kop koffie, een broodje ei of een stroopwafel van een lezing door de aanwezige prominenten. Zo hoorden zij dat stoppen met de wielersport voor Maarten den Bakker niet makkelijk was, ondanks dat hij zelf de keuze heeft kunnen maken op zijn 39e. “In het begin val je toch wel in een zwart gat” vertelt hij aan de deelnemers. “Het is heel erg moeilijk om na zo lang trainen, vaak van huis voor wedstrijden en intensieve omgang met je team weer een nieuw ritme te vinden. Je hoort het veel en ook bij mij duurde het even voor ik aan de nieuwe inrichting van mijn week gewend was. Gelukkig kon ik blijven sporten en kwamen er al snel nieuwe zaken op mijn pad, zoals bedrijfspresentaties, clinics, ploegleider en wielerkleding.” Ook bij de zusjes Beltman bleek het stoppen met de sport aanvankelijk lastiger dan gedacht. Ghita stopte op haar 30e, op het moment dat zij voor haar gevoel het hoogst haalbare uit haar sportcarrière had gehaald. Ze had de opleiding fysiotherapie doorlopen en vond daarin haar nieuwe uitdaging. “Met je broodtrommel naar kantoor geeft toch minder avontuur dan het fietsen. Bij fietsen is geen dag hetzelfde.” Chantal is tot een wat latere leeftijd fulltime bezig geweest met de sport. “Het is écht omschakelen als er een trainingsdoel wegvalt. Je wordt er door het NOC gelukkig goed op voorbereid, maar het kost gewoon tijd. Ook voor je lichaam. Het sporthart zorgt voor een onrustig lijf: je moet bewegen.” Fietsen was in het begin te frustrerend, waardoor ze andere sporten heeft opgepakt. Nu kan ze sinds enkele jaren weer oprecht genieten van het fietsen. Marianne Vos – als enige nog actief in de sport – denkt nog niet aan stoppen. Zolang ze nog het gevoel heeft dat ze voor in de wedstrijd mee kan, is het voor haar nog niet de tijd. Ook zij deelt een prachtige leermoment met de aanwezigen. “Natuurlijk kan ik er ontzettend van balen als ik niet win, en wel had gevoel had dat ik had kunnen winnen of een fout heb gemaakt. Maar ik heb geleerd om dan te blijven lachen. Vooral op het podium, uit respect voor de winnaar.”

Fietsen voor elkaar

Na die woorden én tips van Marianne over het aantal laagjes op deze stiekem toch wat koude dag, gaan de deelnemers dan eindelijk van start. Zij denken vandaag aan alles behalve stoppen, want er staan drie rondes van 30km op het programma, door het prachtige Altena en de Bommelerwaard. Vandaag fietsen zij niet alleen voor de gezelligheid, het netwerkmoment én de tips die zij krijgen van de afwezige prominenten. Nee! Ze fietsen ook voor een goed doel. Het Koesterkwartier in Veen. Aan het eind van de dag werd er – in het bijzijn van een aantal bewoners – een prachtige cheque uitgereikt. Het Koesterkwartier biedt bewoners met een beperking een huiselijke woonomgeving. Een deel van de opbrengst besteden zij aan het verbeteren van hun buitenfaciliteiten, waardoor ook hun tuin voor bewoners beter toegankelijk wordt.

Trotse partner van Uniek Sporten Brabant

Dit initiatief past perfect bij één van onze partners: Uniek Sporten Brabant en is mede mogelijk gemaakt door BrabantSport. Net als het Marianne Vos Wielerfestival staan zij op voor regelmatig bewegen, omdat je daar gezonder en fitter van wordt, maar ook nieuwe contact opdoet en het helpt om bepaalde angsten te overwinnen. Win-win-win dus. Uniek Sporten Brabant biedt gratis ondersteuning voor mensen met een beperking of chronische ziekte die graag (meer) willen bewegen of sporten en het lastig vinden een passende sport te vinden. Op de website unieksportenbrabant.nl staat een overzicht van alle sportverenigingen met passend aanbod. Ook staan hier de contactgegevens van de beweegcoaches van Uniek Sporten Brabant. Deze beweegcoaches kunnen ook helpen bij vragen over vervoer, hulpmiddelen, financiën en een sportmaatje.

Oproep aan sporters met een beperking

Esther Vroegh (voorzitter Marianne Vos Wielerfestival) benadrukte ook tijdens deze dag nogmaals het belang om mensen en kinderen met een beperking aan het sporten te krijgen. Deze unieke belangstellenden zijn van harte welkom tijdens de Kids Clinic op woensdag 8 mei en natuurlijk tijdens de toertocht op 11 mei. Alle faciliteiten zijn aanwezig om ook deze doelgroep een fantastische dag te bezorgen!